Dit zijn jouw belangrijkste materialen voor klettersteigen
Klettersteigen, ook wel bekend als via ferrata, is een activiteit waarbij je een uitdagende route volgt langs een rotsachtig terrein, waarbij je gebruik maakt van veiligheidsvoorzieningen zoals kabels, ladders en stalen treden. Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste uitrusting. Maar wat is dat nu precies? Om jou wat duidelijkheid te geven volgt hier een lijstje met onze keuzes en adviezen:
Klettersteigen, ook wel bekend als via ferrata, is een activiteit waarbij je een uitdagende route volgt langs een rotsachtig terrein, waarbij je gebruik maakt van veiligheidsvoorzieningen zoals kabels, ladders en stalen treden. Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste uitrusting. Maar wat is dat nu precies? Om jou wat duidelijkheid te geven volgt hier een lijstje met onze keuzes en adviezen:
- Klimgordel
- Klettersteigset
- Klimhelm
- Zekerapparaat
- Klimtouw
- Karabiners
- Prussik touw
- Setjes
- Bandsling
- Katrol voor staalkabel (optioneel)
1. Klimgordel
Voor het klettersteigen is een klimgordel noodzakelijk. Een heupgordel is hiervoor prima geschikt. Zorg er voor dat je voldoende materiaallussen hebt om al het klimmateriaal aan op te hangen. Hou ook rekening met de omvang van de klimgordel. Met kouder weer heb je namelijk wat meer kleding aan dan met warmer weer en in beide gevallen moet de gordel goed zitten! Mocht je gaan klimmen met een zware rugtas dan is het ook aan te raden om je te verdiepen in een borstgordel.
2. Klettersteigset
Een klettersteigset is essentieel tijdens het klettersteigen. Koop er een waar een schokdemper in zit en geschikt is voor jouw gewicht! Om aan de EN normering (EN 12275) te voldoen moet de klettersteigset functioneren tussen 40 en 120 kilogram. De sets kunnen verschillende haken hebben, de keuze hierin is persoonlijk. Wat vind jij lekker werken? Let er wel altijd op dat de haak dicht is op de kabel!
De lijnen van de meeste sets zijn elastisch. Dit zorgt er voor dat ze makkelijk te pakken zijn maar ook dat er niet een hele lange lus ontstaat tijdens het klimmen. Een rustlus aan de klettersteigset is ook heel fijn. Hierdoor hoef je geen extra sling te gebruiken.
3. Klimhelm
Een klimhelm is heel belangrijk tijdens je klettersteig. Het is namelijk mogelijk dat je een lelijke val maakt met klettersteigen en hierdoor je hoofd kan stoten tegen de rots of andere objecten. Een helm kan hierin je leven redden! Ook kan het zijn dat een klimmer boven je perongeluk steenslag veroorzaakt waardoor een steen(tje) op je hoofd kan vallen. Ook al is de steen klein, dit doet nog steeds veel pijn! Kies daarom een helm die voor jou lekker zit zodat het niet vervelend is als je de helm de hele dag draagt.
4. Zekerapparaat
Met een multifunctioneel zekerapparaat kan jij verschillende onderdelen van de klettersteig doen. Denk aan je maatje nazekeren of zelf abseilen uit de route. Ook hierin zijn weer verschillende keuzes en afhankelijk van jouw voorkeur. Zelf vind ik een tuberachtige altijd fijn werken, zoals een Petzl Reverso en Black Diamond ATC Guide. Zorg dat je alle functies kent van je zekerapparaat kent (zoals het laten zakken) zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Neem je liever geen zekerapparaat mee dan kan je er ook voor kiezen om met een HMS te werken. Dit vergt wel meer kennis en kunde maar scheelt je in gewicht en in de kosten.
5. Klimtouw
Als jij je zekerapparaat gaat gebruiken heb je ook een klimtouw nodig. De lengte van het touw is afhankelijk van de route die je gaat doen. Soms is een kort stukje genoeg omdat je alleen maar hoeft na te zekeren. Maar het is aan te raden om voldoende lengte te hebben om altijd uit een route te kunnen abseilen (in geval van nood of het hoort bij de route). Neem altijd een dynamisch klimtouw en laat je goed adviseren over de dikte van het touw. Een dunner touw is lichter maar is soms te dun voor bepaalde zekerapparaten.
6. Karabiners
Er zijn misschien wel honderden verschillende soorten karabiners op de markt en daarom voldoende keuze. Misschien wel te veel keuze? Grote karabiners, kleine karabiners, staal of aluminium, schroefsluiting, twist-lock of triact? Al deze eigenschappen zijn een deel persoonlijke voorkeur. Dingen waar je goed op moet letten:
- de opening van de karabiner in de rustlus moet groot genoeg zijn om over een 'nietje' heen te kunnen gaan
- de karabiner van de rustlus moet je makkelijk kunnen bedienen om die snel ergens in te klikken
- de karabiner moet geschikt zijn voor je zekerapparaat
- de karabiner moet in zijn functie op de juiste manier worden belast
Neem minimaal drie karabiners mee maar een paar meer is altijd wel prettig.
7. Prussiktouw
Zonder prussiktouw kan je opeens een stuk minder. Dit kleine touwtje is eigen wel essentieel voor je klimuitrusting. Je kan hiermee je klimmaatje redden/ondersteunen. Je kan een takeltje bouwen, het is je back-up voor het abseilen en nog veel meer! Een prussiktouw van 1 strekkende meter is voldoende. De dikte van het touwtje is weer afhankelijk van het klimtouw dat je koopt. Een te dik prussiktouw op een dun klimtouw werkt vaak niet heel lekker. Laat je hier ook in adviseren door de verkoper.
8. Setjes
Veel klettersteigroutes hebben 'varkenstaartjes' waar jij je nazekertouw in kan leggen maar wanneer deze er niet zijn kan je hiervoor sportklimsetjes gebruiken. Drie setjes per persoon zal voldoende zijn.
9. Bandsling
Een bandsling van 120cm kan je overal voor gebruiken! Een ankerpunt maken waar op dat moment geen ketting/relais zit of voetsteun maken voor jezelf of je maatje als je gevallen bent.
10. Katrol voor staalkabel (optioneel)
Sommige klettersteigroutes hebben een tokkel erin verwerkt. Misschien zit de tokkel wel halverwege of eindig je er met een. Lees van te voren goed in de topo om te kijken of je er eentje nodig hebt. Heel veel katrollen zijn geschikt voor touw maar zeker niet voor staalkabel! Zorg ervoor dat je er dan een aanschaft die daar wel voor is geschikt.
Het is belangrijk dat je weet hoe je het materiaal moet gebruiken en wat je er wel en niet mee kan. Dit kan je leren door het volgen van een klettersteig cursus.