Skip to main content

Sportklimmen op Curaçao dit waren onze ervaringen

06 juni 2023

In oktober 2019 ben ik een week naar Curaçao gegaan. Niet voor een klimvakantie maar een chillvakantie. Uiteraard moesten er wel actieve activiteiten worden ondernomen want stil zitten kan ik niet. Er is onwijs veel te doen op Curaçao wat betreft sportieve activiteiten. Zoals duiken, snorkelen, beklimmen van de Sint-Christoffelberg, suppen en veel meer. Waaronder dus ook sportklimmen! Ik had nooit gedacht dat je kon sportklimmen op Curaçao.

In oktober 2019 ben ik een week naar Curaçao gegaan. Niet voor een klimvakantie maar een chillvakantie. Uiteraard moesten er wel actieve activiteiten worden ondernomen want stil zitten kan ik niet. Er is onwijs veel te doen op Curaçao wat betreft sportieve activiteiten. Zoals duiken, snorkelen, beklimmen van de Sint-Christoffelberg, suppen en veel meer. Waaronder dus ook sportklimmen! Ik had nooit gedacht dat je kon sportklimmen op Curaçao.

Na veel zoeken op Google kwam ik terecht bij een Nederlander, Stefan, die op Curaçao woont en klimliefhebber is. Stefan was daar op dat moment bezig om een klimgebied te openen! Ik was dus precies met de juiste persoon in contact gekomen. Hij gaf mij veel tips over waar we het beste konden klimmen en hoe wij aan klimmateriaal konden komen. Wij wilden namelijk niet onze eigen klimspullen meenemen in het vliegtuig voor één dagje klimmen.

KLIMGEBIEDEN CURAÇAO

Op dit moment zijn er drie gebieden op Curaçao waar je kan klimmen. Alle gebieden zijn dicht bij elkaar en goed te bereiken. Curaçao is ongeveer net zo groot als Texel wat betreft de km2. De klimroutes zijn allemaal single pitch te voorklimmen.

FORT BEEKENBURG

Fort Beekenburg was het eerste klimgebied waar we hebben geklommen. Dit gebied ligt dicht bij het toeristengebied Jan Thiel, het gebied waar wij ook verbleven. Fort Beekenburg is het nieuwste klimgebied in Curacao. Het initiatief en openen van de routes wordt gedaan door Stefan, hij kreeg van de NKBV een flink aantal haken mee om meerdere routes te openen. Stefan stuurde mij een voorlopige klimtopo door. Fort Beekenburg telt 17 routes, voornamelijk plaatroutes, van gradaties tussen de 2 en 6. Niet super veel maar prima om je een ochtend te vermaken. De rots zijn van koraal kalksteen, scherp en nog broos. Het is dus wel goed oppassen voor losse stukjes steen en de scherpe randjes voor je vingers en touw. Onderaan de pagina vind je een download link voor de actuele topo.

ROI RINCON

ROI Rincon ligt direct naast het vliegveld en is ook goed te bereiken met de auto. Vanaf de parkeerplaats is het nog een kleine 5 tot 10 minuten lopen voordat je de ‘Totem’ tegenkomt. Deze iconische rotsformatie is het centrale punt van het klimgebied. Er zijn vier sectoren waar je op kunt klimmen, het is wel even zoeken. Bij één sector beginnen de routes in een overhang en de overige sectoren zijn vrij steil. Alle klimwanden zijn tegenover de Totem en de Totem zelf is ook te beklimmen! De gradaties zijn van 4b tot ergens in de 7 en telt 18 routes. Ook deze rotsen zijn scherp en je vingers worden flink getest! Helaas is er van dit gebied nog geen klimtopo beschikbaar.

PISCADERA AREA

Tijdens mijn vakantie heb ik niet geklommen in Piscadera. Mede omdat wij in eerste instantie een touw van 30m hebben gekregen, wat voldoende is voor Fort Beekenburg en ROI Rincon maar niet voor Piscadera. Hiervoor heb je minimaal een 60m touw nodig. Dit klimgebied bestaat uit vier sectoren en heeft 25 routes met de gradatie 5b t/m 7c. Genoeg uitdaging voor ervaren klimmer! Helaas is hier ook nog geen uitgebreide klimtopo van.

KLIMAAT

Heel veel mensen gaan naar Curaçao voor het mooie weer (het is bijna nooit kouder dan 22 graden) dus maak je maar geen zorgen dat het te koud is om te klimmen. Persoonlijk vond ik het net even te warm om te klimmen. De klimmers op Curaçao raden ook aan om in de ochtend en namiddag te gaan klimmen vanwege de hitte. In de klimgebieden stikt het ook van de muggen dus een muggenspray is ook aan te raden!

AANRADER?

Jazeker! Als je naar Curaçao gaat moet je zeker één dag vrij nemen om te gaan klimmen. De klimgebieden zijn niet heel groot en Fort Beekenburg en ROI Rincon kan je op één dag klimmen. Piscadera is wat groter en uitdagender dus hier kan je ook een dag voor uittrekken. Je kan bij Xventure en Rock Climbing Curaçao klimmateriaal huren voor ongeveer $60 per dag voor twee personen. Het is mooi om te zien dat veel lokale klimmers hard werken om hier een fantastisch klimgebied van willen maken. Ze zijn heel erg goed op weg en ben benieuwd hoe ver ze over 10 jaar zijn! Ik ga het zeker in de gaten houden.

Wil je meer weten over het outdoor voorklimmen op Curaçao? Kijk dan bij onderstaande links of stuur mij een bericht! Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je daar gaat klimmen en volg eerst een Outdoor Voorklimcursus!

 

HANDIGE LINKS

Xventure Curaçao

Rock Climbing Curaçao

Topo Piscadera Wall (één sector)

Topo Fort Beekenburg

Geck Climbing Gear Rental (mailadres voor materiaalhuur)