Skip to main content

Klettersteigen? Dit neem je mee!

05 juni 2023

Voor elke activiteit is een goede voorbereiding nodig. Zo ook voor het klettersteigen. Misschien slaat het weer ineens om, raak je verdwaalt of is de route langer en moeilijker dan verwacht. Zorg ervoor dat je op alles voorbereidt bent!

Voor elke activiteit is een goede voorbereiding nodig. Zo ook voor het klettersteigen. Misschien slaat het weer ineens om, raak je verdwaalt of is de route langer en moeilijker dan verwacht. Zorg ervoor dat je op alles voorbereidt bent!

Klettersteigen, ook wel bekend als Via Ferrata, is avontuurlijk wandelen waarbij je langs steile rotswanden klimt met behulp van staalkabels, ladders en andere hulpmiddelen. Het is een uitdagende en avontuurlijke bezigheid die een goede voorbereiding en de juiste uitrusting vereist. Hier is een handige paklijst om ervoor te zorgen dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt voor een succesvolle en veilige klettersteigervaring.

Klettersteigset

Dit is de belangrijkste uitrusting die je nodig hebt voor klettersteigen. Het bestaat uit een twee lijnen met karabiners en valdemper. De klettersteigset verbindt je aan je klimgordel en de Karabiner bevestig je aan de staalkabel. Zorg ervoor dat je de set controleert op eventuele slijtage of beschadigingen voordat je vertrekt.

Klimhelm

Een stevige en goed passende klimhelm is van vitaal belang om je hoofd te beschermen tegen vallende stenen of andere objecten en voor het geval dat jij een val maakt in je klettersteigset. Kies een helm die comfortabele helm, die voldoet aan de klimnormen en die je de hele dag kan dragen.

Klimgordel

Een klimgordel is nodig om onder andere de klettersteigset aan vast te maken. Zorg ervoor dat je gordel goed past en dat je het correct aantrekt volgens de instructies van de fabrikant. Het moet comfortabel zitten en je voldoende bewegingsvrijheid bieden.

Stevige schoenen

Kies voor stevige bergschoenen met een goede grip. De schoenen moeten geschikt zijn voor ruw terrein en enkelsupport bieden. Zorg ervoor dat je ze van tevoren inloopt om blaren en ongemak tijdens het klimmen te voorkomen.

Handschoenen

Draag klimhandschoenen om je handen te beschermen tegen scherpe randen van de rotsen en de kabels. Ze bieden ook extra grip tijdens het vasthouden van de kabels. Kies voor handschoenen die flexibel zijn en je voldoende vingergevoeligheid geven. Meestal zijn dit handschoenen met halve vingers.

Kleding in lagen

Afhankelijk van het weer en de omstandigheden van de klettersteig, moet je kleding dragen die geschikt is voor het buiten zijn. Kies voor kleding in lagen, zodat je kunt aanpassen aan veranderende temperaturen. Een ademend en sneldrogend shirt, een lichtgewicht fleecejack en een waterdichte buitenshell zijn goede opties. Vergeet niet om ook een winddichte jas mee te nemen, omdat het op grote hoogte winderig kan zijn.

Rugzak

Neem een rugzak van minimaal 25L mee waarin je al je persoonlijke spullen kunt dragen, zoals water, snacks, een EHBO-kit, een kaart, een kompas, een mobiele telefoon, powerbank en eventuele andere persoonlijke items. Zorg ervoor dat de rugzak comfortabel zit en goed is afgesteld op je lichaam.

Topo

Van bijna alle klettersteiggebieden is een topo beschikbaar. Heb je er nog geen een? Kijk dan in de lokale winkels, grote kans dat je er een vindt. In de topo vind je belangrijke informatie over de route. Welke materiaal heb je minimaal nodig, hoelang van de parking is het lopen, welk niveau is de route, etc.

Water en snacks

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het klimmen, dus zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt. Neem ook wat energierijke snacks mee om je energieniveau op peil te houden tijdens de inspannende activiteit.

Zonnebescherming

Bescherm jezelf tegen de zon door een zonnebril te dragen die je ogen beschermt tegen fel licht en schadelijke UV-stralen. Breng ook zonnebrandcrème aan op blootgestelde delen van je huid om zonnebrand te voorkomen.

EHBO-kit

Neem een compacte EHBO-kit mee met basisbenodigdheden zoals verband, pleisters, ontsmettingsmiddel, pijnstillers en eventuele andere medicijnen die je nodig hebt. Het is altijd beter om voorbereid te zijn op kleine verwondingen of ongemakken tijdens je klettersteigavontuur.

Overige items

Afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de klettersteig, kan het ook nodig zijn om andere items mee te nemen, zoals een hoofdlamp, een fluitje, een touw en eventuele andere klimmaterialen die specifiek vereist zijn voor de route die je gaat doen. 

Raadpleeg van tevoren de topo en vraag lokale klimmer om informatie om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent.
Het is belangrijk om jezelf vertrouwd te maken met al je uitrusting voordat je aan een klettersteig begint. Zorg ervoor dat je weet hoe je de klettersteigset correct moet gebruiken en hoe je moet handelen in noodsituaties. Daarom is het zeer sterk aan te raden om een klettersteigcursus te volgen. In de cursus leer je diverse technieken om veilig door een klettersteig te gaan. Denk aan: zelf redding, abseilen, nazekeren en meer! Veiligheid staat altijd voorop bij klettersteigen, dus wees alert en geniet van het avontuur!

Kijk hier voor meer informatie over de Klettersteigcursus

Kortom:

 1. Klettersteigset
 2. Klimhelm
 3. Klimgordel
 4. Stevige schoenen
 5. Handschoenen
 6. Kleding in lagen
 7. Rugzak
 8. Topo
 9. Water en snacks
 10. Zonnebescherming
 11. EHBO - kit
 12. Overige items